REALISATION

Uitwerking

Nadat mijn concept duidelijk en gepresenteerd was ben ik gaan kijken wat er nodig is om dit te realiseren is en of het wel te realiseren is binnen de tijd. Het was me aangeraden om er niet meer aan te beginnen omdat het waarschijnlijk veel tijd zou gaan kosten. Zelf had ik al wat ervaring met WordPress en wist ik dat er makkelijkere mogelijkheden beschikbaar waren. Zo ben ik gaan kijken naar een social-media platform op het CMS systeem WordPress.

Zo ben ik aan de slag gegaan met een nieuwe website. Hiervoor heb ik een nieuw domein en hosting aangeschaft om makkelijker en flexibeler te werk te gaan. Dit ook omdat ik in samenwerking met studenten de profielen wil invullen. Dit kan het beste als de website online zou staan.

WordPress

Wat is WordPress?

Ik heb gekozen om mijn concept uit te werken in het CMS systeem WordPress. WordPress is wereldwijd het populairste content management systeem (CMS) waarmee je heel eenvoudig een website kunt bouwen. Meer dan 75% van de websites met een content management systeem draait op WordPress. Of je nu een blog, een informatieve website of een webshop wilt maken, met WordPress is het allemaal mogelijk. Zelfs grote bedrijven zoals CNN en eBay gebruiken WordPress.

Wat is een CMS?

Een CMS is een manier om websites in te richten en te onderhouden waarbij vormgeving en inhoud gescheiden blijven. Dit maakt het mogelijk eenvoudig de ‘look & feel’ van je website te veranderen zonder dat de inhoud opnieuw moet worden ingevoerd. Bovendien blijft zo voor elke pagina de stijl consistent, ongeacht de content. Met een CMS pas je jouw website aan via een eenvoudig te gebruiken dashboard, dat je waar en wanneer je maar wilt kunt bereiken.

Wat zijn de voordelen van WordPress?

1. WordPress is gebruiksvriendelijk

Nadat je het eenvoudig via onze Website-apps hebt geïnstalleerd, kun je zonder enige technische voorkennis je eigen website maken én onderhouden. Je hoeft geen ervaring te hebben met het wijzigen van teksten, het invoegen van afbeeldingen, of het toevoegen van webpagina’s: dat gaat allemaal met groot gemak. Dit is ook heel handig nadat je de overdracht hebt gemaakt naar je klant. Ook is WordPress zoekmachinevriendelijk en kun je er door middel van eenvoudige stappen voor zorgen dat je beter vindbaar wordt in Google. Het CMS wordt tevens voortdurend voorzien van updates zodat je website altijd aan de eisen van actuele webstandaarden voldoet.

2. WordPress biedt eindeloze design-opties

Lay-out, kleurpatronen, afbeeldingen en lettertypes: het design (ook vaak thema of template genoemd) van je website is van groot belang. Met WordPress heb je toegang tot duizenden stijlen in alle soorten en maten, waarvan vele gratis beschikbaar zijn. Zonder in de codes te hoeven duiken, kun je je website volledig naar eigen smaak inrichten. Mocht je over wat meer codeerkennis beschikken, is het ook nog mogelijk om een bestaande template zelf aan te passen.

3. WordPress biedt talloze plugins

Naast de vele designs die WordPress biedt, zijn er maar liefst 20.000 verschillende plugins. Een plugin is een klein stukje software dat je aan WordPress koppelt waarmee je de functionaliteit van je website uitbreidt. Zo heb je de optie om een simpel contactformulier toe te voegen, maar kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een webshopfunctie of leermodule. Ook kun je social media-kanalen met plug-ins aan je website koppelen, nieuwsbrief plug-ins installeren of bezoekers de mogelijkheid bieden reacties achter te laten. Niet alle plugins zijn zichtbaar: sommige zijn er om je website te beschermen tegen spam of hackers.

4. De WordPress community zorgt voor snelle groei

Alle designs en plugins worden ontwikkeld door programmeurs wereldwijd, die graag een bijdrage willen leveren aan de WordPress community. Soms wordt er een klein bedrag gevraagd voor het gebruiken van een design of plugin, maar in de meeste gevallen zijn ze gratis te verkrijgen. Alle ontwikkelaars maken deel uit van een gemeenschap die WordPress elke dag verbetert, waardoor het wereldwijd het snelst ontwikkelende content-management-systeem is.

5. WordPress is geschikt voor mobiele weergave

Laptop, tablet of mobiel? Je website moet overal en met elk apparaat toegankelijk zijn. WordPress maakt je pagina geschikt voor de ideale weergave. De meeste WordPress designs zijn namelijk responsive: de website past zich automatisch aan aan het apparaat waarmee de site opgevraagd wordt.

In het kort:

  • het populairste en snelst groeiende CMS ter wereld.
  • voor zakelijke én persoonlijke websites geschikt
  • volledig aan te passen aan jouw eigen stijl en wensen
  • koppelbaar aan al je social media
  • op mobiel, laptop en tablet altijd overzichtelijk

Bron.

Benodigdheden

De benodigdheden tijdens dit CMS project:

  1. BuddyPress (Social media plugin)
  2. Elementor (Pagina builder, hiermee kan je snel en gemakkelijk je website bouwen)
  3. Kirki Customizer Framework (Extra tools)
  4. rtMedia for WordPress, BuddyPress and bbPress (Hiermee kan je media albums maken en posten op het platform).

Platform

Registreren

Als je een account aanmaakt vul je een aantal gegevens in. Al deze opties kunnen door de beheerder worden aangepast om zo de benodigde informatie op te vragen voor de registratie. Nadat de gebruiker is ingelogd krijg je te zien wat er nog niet compleet is ingevuld. Zie hieronder.

Dit profiel kan verder worden aangevuld door de bewoner samen met een medewerker of naasten. Zo kan de gebruiker er ook voor kiezen om een profiel foto in te stellen en om een banner toe te voegen. Zie hieronder.

Inloggen

Hieronder heb ik een iframe geplaatst om een snelle indruk te krijgen van het platform. Druk op de knop onderaan of op deze link om mijn platform te openen.

Je kan hier inloggen op het platform om een idee te krijgen hoe het eruit ziet voor de gebruiker. Zo heb ik mijn profiel al gemaakt en aangevuld. Je kan ook een nieuw account registreren. Om een goed beeld te krijgen kan je het account hieronder gebruiken om in te loggen. Het login scherm kan helemaal aangepast worden naar de huisstijl.

Gebruikersnaam: pimdankers

Wachtwoord: fontys123 

De website backup kan gebruikt worden voor de volgende die hiermee verder gaat. In het .zip bestand zit de gehele website met daarin de database SQL. De website zou op simpelweg overgezet kunnen worden op een andere hosting.

Samenwerking

Door een samenwerking samen met Isa Martens (Stagiaire verpleegkundige)  en Bas Waas (Student Toegepaste Psychologie) hebben we profielen aangemaakt. Ook hebben we een bewoner gevraagd om een profiel samen aan te maken wat ook is gelukt. Je kan dit profiel alleen inzien als je een account hebt aangemaakt en hier rechten voor hebt. Vanwege de privacy regels zijn we gelimiteerd geweest aan persoonlijke informatie die we konden gebruiken. Zo konden we bijvoorbeeld geen echte namen en media gebruiken. Gelukkig is het concept wel duidelijk in beeld gebracht.

Conclusie

Er is me verteld dat het niet nodig was om het idee zo uitgebreid uit te werken omdat het concept al best duidelijk was. Graag wou ik zelf een mooi platform neerzetten om nog duidelijker te maken wat hiervan de bedoeling is en wat de mogelijkheden zijn. Ook wou ik laten zien dat je met behulp van bestaande thema’s en plugins een heel eind kan komen. Dit heeft ook voordelen met de veiligheid omdat wordpress automatisch geupdated wordt inclusief alle plugins. Dat houd in dat er verder weinig onderhoud nodig is en het platform veilig is en blijft. Zodra dit platform op het intranet gebruikt zou worden dan is het helemaal waterdicht! 

Daarnaast was het fijn dat ik samen met Isa en Bas de profielen kon aanvullen en hun expertise hierbij kon gebruiken. Ook heb ik dankzij hun andere inzichten gekregen vanuit het zorgperspectief die me hebben laten nadenken over bepaalde functies.

Hier heb ik geleerd dat het belangrijk is om samen te werken om er voor te zorgen dat alle opties optimaal werken. Dit vooral vanuit het zorgperspectief. Daarnaast heb ik ook geleerd hoe je een CMS systeem opzet met de benodigde plugins en tools om het platform werkend te krijgen. Hier heb ik best een tijdje naar moeten zoeken wat het allemaal waard is geweest!

Uiteindelijk ben ik heel erg blij met dit platform omdat het duidelijk laat zien wat mijn idee is. Het zou niet realistisch zijn om in mijn eentje een gelijkwaardig platform te coderen binnen deze tijd. Hierbij heb ik dus ook geleerd dat het wiel niet altijd opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Je kan meerdere wielen die al bestaan samenvoegen tot een heel mooi werkend eindproduct.

© 2021 - 2022 Stage Portfolio - Pim Dankers. All Rights Reserved.

Close Menu