WIREFRAMES

Mijn visualisatie voor het verderontwikkelen van het prototype.

Ontwerp

De wireframes zorgen ervoor dat het ontwerp van de uitwerking eenvoudiger wordt. Je wilt alle content op de best mogelijke manier ordenen om dit bespreekbaar maken met de experts om er achter te komen of er nog iets ontbreekt of aangepast kan worden voor het prototype.

Voor de wireframes heb ik voor het eerst het platform van Figma gebruikt. Dit is een platform waarop je wireframes kan visualizeren. Ook hier heb ik geleerd welke mogelijkheden er bestaan binnen deze omgeving. De vormgeving van Figma lijkt sprekend op de programma’s die ik dagelijks gebruik. Hierdoor had ik al snel door hoe ik de tool goed kon gebruiken. 

Indeling login scherm

Dit is een simpel login scherm waarop de medewerkers en bewoners/naasten kunnen inloggen op het account. Dit spreekt voor de meeste mensen voor zich. Je kan hier ook een account aanmaken als je die nog niet hebt.

Indeling platform

Nadat je bent ingelogd krijg je het profiel te zien dat gekoppeld is aan het account. Dit profiel kan worden aangevuld met informatie en media van de persoon.

Zo heb ik nagedacht over de indeling van het platform. De uitwerking heeft functies nodig die een social media pagina tegenwoordig ook heeft. Het leek me daarom ook verstandig om het ontwerp hiermee overeen te laten komen om verwarring te voorkomen. Juist omdat veel mensen al op social media zitten spreken de meeste functies ook voor zich. Hierdoor geef ik de meerderheid al een gebruiksvriendelijke herkenbare omgeving.

Links van het scherm komt het hoofdmenu met in het midden het profiel met de media. Rechts op het scherm zie je bijvoorbeeld de interesses van de persoon die overeen komen met iemand anders. 

Conclusie

In een samenwerking met Isa Martens (Opleiding tot Verpleegkundige), stagiaire binnen de woongroep Wilgendreef heeft me met de feedback geholpen. Zie hieronder:

Isa heeft een collega specifiek gevraagd om mee te denken binnen de Wilgendreef. 

Conclusie na een inventarisatie bij zowel collega’s als cliënten/bewoners binnen Wilgendreef; 

In eerste instantie collega’s en bewoners op de hoogte gebracht over dit project. In het verleden zijn er levensboeken op papier gemaakt. Hier staan voornamelijk onderwerpen in, zoals; familie, eerste t/m … levensjaar, het ouderlijk huis, contact met ouders/familie, verhalen over familie, uit huis gaan, plaatsen waar een bewoner gewoond heeft etc.  

Wat mij opviel is dat het voornamelijk gericht is op het verleden en het geen mogelijkheden biedt voor nieuwe of up-to-date verhalen etc.  

De ontwikkelde Wireframe bekeken met collega’s en bewoners; het is een overzichtelijke weergave. Omdat het nog geen personalisatie bevat weinig op- of aanmerkingen.  

Voordelen:  

  • Het is eenvoudig om het digitale levensboek erbij te pakken 
  • De hobby’s en interesses die kunnen gelinkt worden met die van andere bewoners, waardoor de sociale interactie bevorderd wordt 
  • Bewoners worden gezien als mens en niet als patiënt 
  • De frame lijkt op het huidige Facebook/Twitter dus het is bekend voor bewoners/naasten 
  • Bewoners zijn enthousiast 

Nadelen: 

  • I.v.m. de leeftijd en het niveau van bewoners en naasten is het mogelijk lastig om de pagina up-to-date te houden 
  • Veel teksten waardoor dit voor sommige bewoners lastig kan zijn. Eventueel iets doen met icoontjes.
Daarnaast zijn we ook in gesprek geweest met Leon een medewerker van Kempenhaeghe die mee heeft gewerkt aan de fysieke levensboeken van bewoners. Daaruit bleek al snel dat ook hij het belangrijk vond dat het iets is dat niet af moet en altijd aangevuld kan worden. Zo ben ik uitgekomen op een social media platform binnen Kempenhaeghe. Zo heb ik geleerd om zo veel mogelijk experts te betrekken op dit vakgebied om een mening te kunnen vormen wat is gelukt.

Prototype

De volgende stap is om de wireframes door te nemen met de stakeholder en experts om verbeteringen toe te voegen. Daarna ga ik het ontwerp in een visueel en klikbaar prototype uitwerken om een realistisch idee te krijgen hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Ook hier kunnen nog aanpassingen in gedaan worden. Uiteindelijk worden de meest gangbare functies in de realisatie uitgewerkt.

Via de knop hieronder ga je naar de volgende stap van dit project.

© 2021 - 2022 Stage Portfolio - Pim Dankers. All Rights Reserved.

Close Menu